24 Mart 2015 Salı

BİBERLİ EKMEK


Şimdi size yöresel bir lezzet olan biberli ekmek tarifi vereceğim. Özellikle Adana, Mersin, Antakya yöresinde yapılan, buralarda yaşayanların iyi bildiği, annelerimizin çocukluğumuzdan beri bizlere yapıp yedirdiği bir atıştırmalıktır kendisi. Özellikle çayın yanına çok iyi gider. Yapmanızı şiddetle tavsiye ediyorum. Biz eşimle aynı coğrafyadan olduğumuz için damak zevki konusunda pek sorun yaşamıyoruz. Bu tarifin orjinali kurutulmuş kırmızı biberle yapılıyor ama eşim taze ile yapılmış olanı daha çok seviyor (çünkü Safiye ablası hep öyle yapıyormuş). Bu noktada biraz ayrılıyoruz :) Daha kolay bulunabilirliği açısından taze kırmızı biberle yapmanızda sakınca yok. Zaten tarifi buna göre vereceğim. Evde hamur hazırlamakla uğraşmak istemiyorsanız hamuru fırından satın alabilirsiniz. Kendiniz yapmak isterseniz de aşağıda hamurunun tarifini verdim. Şimdiden afiyet olsun :)

MALZEMELER
  1. 6 kırmızı biber
  2. 2 kuru soğan
  3. Yarım çay bardağı susam
  4. 1 çay bardağı sıvı yağ
  5. 2 çay kaşığı tuz
  6. 2 tatlı kaşığı acı pul biber
  7. 2 somun ekmek hamuru
  8. 1 çorba kaşığı biber salçası
  9. isteğe bağlı olarak bir domates
    HAMURU İÇİN
  • *5 su bardağı un
  • *1 paket veya 1 çorba kaşığı kuru maya
  • *1 tatlı kaşığı tuz
  • *Ilık su (göz kararı)
  • *Hamurun kıvamı ekmek hamuru kadar katı olmayacak, ele hafif yapışacak, biraz cıvık olması lazım ki iyi kabarsın
  • *1 tatlı kaşığı şeker
  • *Malzemeleri karıştırıp hamuru genişçe bir kaba alalım, üzerini kapatalım. Sıcak bir ortamda hamurumuz 30 dakika ile 45 dakika arasında mayalanacaktır.
     YAPILIŞI
  • Biberleri yıkayalım, çekirdeklerini alalım
  • Küçük küçük,küp küp doğrayalım
  • Soğanı da soyup, yemeklik küp küp doğrayalım.
  • Bunları genişçe bir kaba alalım.
  • Susamı, tuzu, yağı, pul biberi ekleyip karıştıralım.

  • Tepsimizi sıvı yağ ile yağlayalım. 
  • Daha sonra hamurun üstüne sıvı yağ gezdirip, elimizle yavaşça tepsiye yayalım.
  • Üzerine hazırladığımız harcı dökelim.
  • Önceden alt-üst 190 derecede ısıttığımız fırının orta kısmına sürelim
  • Pişme süresi 30-40 dakikadır.

PÜF NOKTASI

*Biberli ekmeği fırına sürmeden önce, tüm yapım aşaması bittikten sonra 15-20 dakika dışarıda bekletirsek biberlimiz çok daha iyi kabaracaktır. (harçla hamur bereber tepsideyken)
*Biberli ekmeğin daha lezzetli olması için pul biberi az bir şey suda suyunu çekene kadar haşlayıp öyle harca ekleyebilirsiniz
*Normalde kurutulmuş kırmızı biber ile yapılır. Ancak her yörede bulunmadığından biz tarifimizde taze biber dedik, elinizde varsa kurutulmuş biberi tercih edebilirsiniz.
*Domatesin kabuklarını soyup, küçük küçük doğrayıp, harca ekleyebilirsiniz.

AFİYET OLSUN :) 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder