18 Mart 2015 Çarşamba

LOKUŞA

Sizinle paylaşmak istediğim ilk tarifim anneciğimin bize çocukluğumuzdan beri yaptığı, bir çoğunuzun daha önce hiç tatmadığı bir lezzet harikası olan, bir yiyenin bir daha yemek isteyeceği bir tat: Lokuşa. 
Lokuşa bir balkan yemeğidir ve yapılması oldukça kolaydır. Lezzetine doyamayacağınız pratik farklı bir tavuk yemeği yapmak istiyorsanız kesinlikle korkmadan deneyin derim.
Zaten malzemelerden de anlaşılacağı üzere tarifimizde gerekli olan malzemeler un, patates ve tavuk işte bu kadar basit :) şimdi tarife geçelim.
Birkaç püf noktası var bu yemeğin lütfen bunları dikkate alalım



MALZEMELER (2 KİŞİLİK)

1,5 su bardağı un
1 orta boy patates
2 çay kaşığı tuz
1 paket kelebek veya pirzola tavuk
1,5 yemek kaşığı tereyağı (sos için)

YAPILIŞI

Patateslerin kabuğunu soyup, rendeleyin. Unu patatesi ve tuzu bir kaba alın. Kıvamı kek hamurundan cıvık olacak şekilde bir miktar su ekleyin. 
Tavukları yıkayıp, tuzlayın. yağlı kağıdı tepsiye serin, üzerine hazırlamış olduğunuz hamuru dökün. Üzerine tavukları yerleştirin. Deri kısmı üstte olsun


Fırını alt-üst açıp, 230 derecede ısıttıktan sonra, tepsiyi fırının orta gözüne sürün.
35-40 dakikadan sonra tereyağını bir kapta eritip, tepsinin üzerine gezdirin, tepsiyi tekrar fırına sürün.



TAHMİNİ PİŞME SÜRESİ

50-55 dakika (Fırına göre değişebilir. Tavukların ve hamurun üzeri pembeleşmişse, süreye bağlı kalmadan çıkarabilirsiniz)

PÜF NOKTALAR

Tavuğu hamurun üzerine yerleştirirken bastırmadan, sadece bırakın.
Tepsiye yağ sürmeyip, yağlı kağıt kullanmak daha pratik oluyor.
Fırın tepsisi iki tane ise, derin olmayanı tercih edin.
Yağlı kağıdı tepsinin tamamına gelecek şekilde koyun fakat hamuru sadece elle biraz açın, tepsinin tamamına yaymaya çalışmayın. 

Piştikten sonra tavukların altı hamurumsu (beyaz ve ıslak) kalacaktır. Bu sizi pişmedi diye korkutmasın. En lezzetli yeri ile karşı karşıyasınız :) Soğutmadan ilk oradan yemeye başlayın.






Afiyet Olsun :)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder